Hvad vil du lave, når du bliver færdig med din uddannelse, med andre ord – hvordan planlægger du din karriereudvikling?

Hvis du allerede begynder at planlægge din karriere, mens du læser, får du den fordel, at du efter studiet har meget bedre jobmuligheder end dine jævnaldrende, der ikke har gjort det. Derfor er det værd at overveje at planlægge din karriere allerede i det første studieår, således at du på en bevidst og velovervejet måde når de mål, du har sat.

Planlæg din fremtidige karriere

Hvis man begynder at planlægge sin erhvervskarriere, inden man har erhvervet nogen erfaring, kan det dog føre dig på et uheldigt spor. Vi kan ikke altid vurdere vores styrker og svagheder korrekt, vi ved ikke, hvilke personlige træk vi skal arbejde med og hvad der er et permanent træk ved vores karakter, som er umuligt at træne. En karriererådgiver eller coach kan hjælpe os med at vurdere vores kompetencer og evner. Det er værd at bruge nogen penge på en person, der planlægger professionelle karrierer i det daglige, således at man effektivt kan nå de opsatte mål og gøre dem opnåelige i stedet for urealistiske fantasier.

Møder med potentielle arbejdsgivere

Det er godt at finde dit første job mens, du stadigvæk  læser på universitetet. Og selvom du ikke finder det, er det en god  idé at gå til jobsamtaler for mere præcist at finde ud af hvilke forventninger der stilles i de virksomheder, du agter at søge hos. Hvis du endnu ikke ved, hvilke virksomheder der kan være interesserede i din ansøgning i fremtiden, eller hvis du ikke har nogen idé om, hvad du lige vil lave i dit liv, skal du besøge en jobmesse. Der vil du møde mange potentielle arbejdsgivere og lære mere om virksomhedens politik. Deltag også i konferencer arrangeret af virksomheder på dit universitet og deltag aktivt i workshops arrangeret af disse, for arbejdsgivere henter ofte deres fremtidige medarbejdere der.

Praktikophold  under studiet

På de fleste universiteter er praktikophold obligatorisk. Og det er glimrende. Det giver dig en chance for at lære dit erhverv at kende indefra, ikke kun fra den teoretiske del. For eksempel, hvis du studerer diætetik og har praktik på et hospital, kan du finde ud af, om klinisk diætetik er noget for dig, eller om du foretrækker at arbejde på en klinik med patienten under fire øjne. Under praktikopholdet vil du finde ud af, om du virkelig kan lide den konstante kontakt med mennesker, sådan som du troede, og om 8 timers direkte arbejde med kunden er noget, du virkelig bliver glad for. Ud over de obligatoriske praktikophold er det værd at få et studiejob under studierne. På denne måde får du en fordel i forhold til dine jævnaldrende, og på samme tid åbner du vejen for efterfølgende ansættelse i det pågældende firma. Meget ofte tilbyder arbejdsgiveren den studerende et fast job senere, hvis de har været glade for den studerende. Så lad ikke denne mulighed glide dig af hænde.

Fjernarbejde, midlertidigt arbejde under studierne

At studere udelukker ikke at du samtidigt kan arbejde. Du behøver ikke at arbejde på fuld tid, når du studerer. Det kan være et deltidsjob om aftenen. Det kan være arbejde i weekenden eller fleksibelt arbejde tilpasset den studerendes skema. En af de bedre muligheder er fjernarbejde, hvor effektiviteten af  det udførte arbejde er det vigtigste, ikke de timer, der er brugt ved skrivebordet. Muligheden for at arbejde fra hvor som helst, du ønsker, medfører, at denne type arbejde er mulig under næsten alle forhold. Naturligvis i teorien, for det er ikke muligt at ringe til kunder under festen eller skrive en markedsanalyse af god kvalitet i en overfyldt bus. Den mest effektive form for fjernarbejde er, når du har et bestemt sted at arbejde, hvor der er fred og ro. Kun under stille forhold er du i stand til at fuldføre dine jobopgaver inden for få timer. Hvis du er bekymret for, at det vil være ekstremt vanskeligt at finde sådanne forhold i dit kollegium, kan du skifte til en studenterbolig med bedre standard, som tilbydes af Basecamp. Hvorfor? Basecamp har et specielt coworking-område, hvor de studerende kan arbejde uden at forstyrre hinanden.

Hvor finder du oplysninger om arbejde for  studerende? Den første kilde er altid Akademisk Karrierekontor samt de lokale aviser. Du kan også let søge efter job ved blot at følge annoncerne på Internettet: enten på jobindeks eller direkte på arbejdsgiverens hjemmeside. Når du besvarer en annonce på hjemmesiden, er det værd at huske, at arbejdsgiveren vil bede dig om at sende dit CV. Det er værd på forhånd at have forberedt denne i en separat fil , for ikke at skulle skrive et hurtigt CV, hvor man laver fejl.

Møder med studerende, erfaringsudveksling

De rigtige kontakter kan ikke overvurderes i din vej til en professionel karriere. Og dem kan du kun finde på universitetet. Det handler imidlertid ikke om formelle møder i timerne eller studiegrupper, men om tætte relationer mellem studerende fra forskellige årgange og endda fra forskellige studieretninger. De, der beslutter sig til et udvekslingsophold og tager til et fremmed land i et helt eller et halvt år, har langt bedre muligheder. På denne måde etablerer de internationale kontakter og har en lettere start på karrieren uden for hjemlandet. Betingelsen for at etablere denne type kontakt er at bo på det rigtige sted – dvs. et kollegium. For hvis en udvekslingsstuderende bor i et lejet værelse sammen med en familie, vil han ikke lære andre studerende at kende så godt, som hvis han eller hun boede i Basecamp.

Basecamp er et kollegium, der tilbyder mere end bare værelser (eneværelse eller topersoners værelser). Det er et mødested for de studerende i et fælles rum, i caféen som ligger på selve campus eller i fitnesscenteret. Det er også et bosted, hvor de studerende bliver samlet af coworking-området, og derfor har muligheden for i fællesskab at tilegne sig og dele professionelle oplevelser. I denne type kollegium er hygge-og velværeelementerne perfekt afbalanceret med den nødvendige tid til læring (i Basecamp kan du studere i et specielt designet bibliotek) og arbejdsperioder. Ved at dele et fælles rum er det lettere at etablere reelle relationer, som senere resulterer i fælles forretninger og karrieremuligheder i udlandet.

Se mere om BaseCamp studenterlejligheder i København.